top of page

WE HEBBEN EEN NIEUWE WEBSITE
WWW.DEGOORSEMOLENWIEK.BE

HISTORIE

Het was op een winteravond in 1991 dat de ‘Parochieraad’ van Heist-Goor vergaderde. Op de dagorde stond o.a. een bijkomende lening voor dringende werken die in de parochiezaal moesten gebeuren. Jeanne Van Roey was als voorzitster van de middenstand hier ook op aanwezig. Het probleem van de nieuwe investeringen liet haar niet los. Daarom sprak ze haar man Guido, die al enkele jaren in het toneel actief was over aan. “Waarom richten we op ‘t Goor geen toneelkring op? We kunnen dan spelen ten voordele van de zaal en zo vallen er voor de pastoor weer wat financiële zorgen weg.”

 

Een paar dagen en heel wat aandringen later werd er al een enthousiaste ploeg gevonden die er voor ging: echt Goors theater brengen met Goorse mensen. Pastoor Bats kon dit alleen maar toejuichen.

 

In Fons Vervloet, actief als speler en regisseur in o.a. het Heists Kamertoneel, werd een bekwaam regisseur gevonden. Wat op 1 december 1991 nog een verre droom was, werd in de eerste week van januari 1992 boven de doopvont gehouden. De regisseur bedacht de naam van de toneelkring: “De Goorse Molenwiek”.

 

Hoewel er eind januari nog steeds onvoldoende spelers waren, werd er toch in de tweede week van februari gestart met de repetities. “We hebben nog zes weken” zei de regisseur, “maar dat moet lukken.”

 

Jos Mols, Eric Van Bogaert, Guido Verbeeck, Bart Claes, Maria Torfs, Ilse Spits, Joséé Van Loo, Ann Laeremans, Nele Van Bogaert, Simonne Van den Broeck en Lisette Ceusters begonnen aan een zware taak, voor vele een uitdaging. 

Marcel Claes en Willy Van den Broeck werden mee ingeschakeld om aan het geluid en de belichting te werken, Laurent Spits werd verantwoordelijke voor decorbouw. Met dank aan Bert Slaets die ons wat materiaal van de Heistse Operettekring ter beschikking stelde.

 

En dat het een plezante en succesvolle bedoening werd dat was zes weken later meteen duidelijk. Gelukkige spelers, lachende gezichten bij het publiek, drie volle zalen en een grote opbrengst voor herstellingen en verbeteringen aan de parochiezaal.

 

De dag van vandaag speelt ‘De Goorse Molenwiek’ 10 voorstellingen per seizoen. En nog steeds gaat de opbrengst naar verbeteringen van de parochiezaal (en kerk) van Heist-Goor. Zo zorgde de opbrengsten van de voorstelling in de loop der jaren voor de vernieuwing van de verwarmingsinstallatie, vernieuwing van de geluidsinstallatie van kerk en parochiezaal, verder uitbouw van belichting van de zaal, nieuw sanitair, aanpassing van de zaal voor mindervaliden, de vernieuwing van het dak, aanpassingen en vernieuwingen om te voldoen aan de strenge veiligheidsnormen en allerlei verfraaiingen aan de zaal. Allemaal initiatieven dat iedere gebruiker en bezoekers van de parochiezaal ten goede komt.

 

In de loop der jaren hebben we ons publiek heel wat verschillende toneelstukken kunnen voorschotelen. We zorgde voor dolkomische stukken, voor enkele drama’s en volkse pareltjes van Vlaamse klassiekers. Zelf voor cabaret waren we niet vies.

Onze toneelkring beschikt over uitzonderlijk talent op het gebied van decorbouw waardoor de acteurs al die voorstellingen de kans hebben om keer op keer te spelen in een indrukwekkend decor. En daar zijn we terecht fier op. In 2000 werden er zelf voor het eerst filmfragmenten verwerkt (een format waar later nog regelmatig werd naar terug gegrepen).

 

Na jaren onder de regie van Alfons Vervloet en Erik Beullens te hebben gewerkt, nam in 1997 Johan Lutgen de regie in handen. Als spelers ondervonden wij vlug zijn professionaliteit. De kleinste details kwamen aan bod.

Hij tilde de spelers ende stukken een niveau hoger en zo ook “De Goorse Molenwiek” naar een overweldigend succes. De dag van vandaag beschrijft men “De Goorse Molenwiek” als “De kleine dwerg die een reus werd”.

 

Natuurlijk moeten we eerlijk zijn dat elke opvoering van éénieder, zowel voor als achter de schermen een enorme inzet vraagt.

Als “Goorse Molenwiek” zijn wij dan ook bijzonder trots en dankbaar voor het team van mensen dat elk jaar opnieuw zich belangeloos inzetten om dit allemaal waar te kunnen maken. Deze mensen willen we uitdrukkelijk bedanken voor al die jaren, keer op keer opnieuw. Zonder hun zou geen één van onze voorstellingen mogelijk zijn.

 

In 2016 vieren we ons 25ste jubileum. Dan is het ook logisch dat je gaande weg jammer genoeg heel wat mensen verliest, op allerlei vlakken. We kunnen alleen maar dankbaar zijn voor hun hulp doorheen de jaren en steeds staat er nieuwe toekomst klaar. Mensen hebben plaats gemaakt voor jongeren en andere, de spelersgroep werd aangevuld met nieuwe krachten en in 2004 werd er dan ook geïnvesteerd in een jongerengroep. Dit om de toekomst en de continuïteit te garanderen.

 

En natuurlijk moeten we ook ons publiek bedanken, dat ons blijft steunen, blijf genieten en ons blijft de kans gunnen om elk jaar weer te zorgen voor tal van ontspannende avonden. Zolang we jullie hebben gaan we door!

 

 

Tot op één van onze toneelavonden!

 

Oprecht bedankt!

 

bottom of page